Какво може да си купим за 2,5 стотинки? 12.03 | 13:48

Уникална експозиция в музея в Павликени ни връща назад във времето

От Цанка Донкова

Историческия музей в Павликени предлага на посетителите си уникална експозиция. Желаещите могат да научат какво е "робош", "децимал" и "клупа" и кога са се използвали две стотинки и половина. В рамките на експозицията "Стари мерки, теглилки и монети по българските земи" са включени и 350 експоната, мерки и теглилки, които са използвани у нас преди време, съобщава в. "Стандарт".

Експонатите са от РИМ-Търговище и сред тях са предмети от фондовете на още десетина български музеи. Директорът на музея в Павликени Нели Цонева, и кмета на Общината инж. Емануил Манолов откриха експозицията във вторник (11 март).

Миниатюрни везни и мерки за пръстени, използвани в ювелирното изкуство, кантарче за теглене на бебета, различни по вид и размер ведра и котли за течности, крини и чували за жито, както и много други специфични за отделни отрасли на стопанския живот мерки – аршини и метри, стъкленици, кесии за пари и др. намират своето място в залите на музея.

"Крината включена в изложбата е сериозна мерна единица, когато става въпрос за облагане на зърнени храни", разказа Йорданка Петкова от РИМ Търговище. Тя допълва, че овчарската видрица, сърпът, брадвата, мотиката също са били използвани за мерки.

"Ако наемеш някого да ти прекопае определена площ, ти казваш: "Наемам 12 мотики за определени дни, които да ми прекопаят този терен". Това значи, че толкова мотики ще са необходими, за да се прекопае земята за исканото време"", обяснява уредникът.

Друг пример е брадвата – "хората едно време не са имали метър в себе си и ако ви се счупи гредата на сайванта и трябва да отидете в гората да отсечете едно дърво, как ще го измерите? Със сапа на брадвата", казват организаторите.

Рабош пък е името на друга от мерките.

"За мен е много интересна, защото показва какво доверие са си имали хората. Например 4 агнета съм купила от теб – отбелязваме четири черти от едната страна на рабоша, четири от другата, вземаме го и го чупим с уговорката, че на есен ще се разплатим. Идва времето, срещаме се и събираме двете половини - по счупеното ги сравняваме", разказа Цонева.

Монетата със стойност две стотинки и половина , която също е показана в музея, е била в обръщение между двете световни войни.

Грамове, кантари, мерки за течност, юзчета, интересните кантари като либрата, която измерва влажността на зърното, а друг от уредите измерва относителното тегло на зърното.

Водещи