Какво не знаете за историята на последните тракийски владетели 09.07 | 17:01

Археологически разкрития край Бургас хвърлиха нова светлина върху историята

От iNews.bg

Археологически разкрития на обекта "Акве Калиде" край Бургас хвърлиха нова светлина върху историята на последните тракийски владетели. За новите находки днес бе дадена пресконференция вАрхеологическия музей в града, в която участва и кметът Димитър Николов. Той обеща повече пари за нови разкопки през това лято в "Акве Калиде", както и да се вземат мерки заради честите набези на иманяри в района.

На пресконференцията бе показан ценен надпис на гръцки език върху мраморна плоча. В него се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I.

Плочата се датира от 26-37 година от новата ера - време, в което Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става една от многото римски провинции.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент /стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало/. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в "Акве Калиде" край Бургас е огромна.

Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак - римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий около 172 година.

 

 

 

Най-четени