Какво откриха в скалния комплекс Глухите камъни? 30.08 | 09:41

Aрхеолозиte даде отчет за края на археологическия сезон

От Олга Андреева

Археологическите разкрития, направени в последните месеци на скалния комплекс Глухите камъни близо до Любимец, представи екипът археолози, работил по него.

Това лято археолозите са се натъкнали на масивни измазани с хоросан зидове на средновековна сграда, която най-вероятно е била представителна, съобщи археологът д-р Георги Нехризов, ръководител на експедицията.

Той съобщи, че е открил и входа, който известно време е бил зазидан, но не се ангажира да определи точното му предназначение, предвид факта, че до него се е разкрил и друг зид, с ширина 2,5 метра.

"През следващото лято ще продължим да работим и се надявам още много тайни на този комплекс да бъдат разкрити", каза той и обясни, че все още не са стигнали до стерилна почва, което означава, че в по-дълбоките културни пластове се крият още изненади.

Д-р Нехризов извършва археологически разкопки на този комплекс от пет години, но заради ограниченото им финансиране все още не може да определи истинското предназначение на комплекса, който е бил обитаван от праисторическо време до Средновековието, посочва "Булфото".

Въпреки че Глухите камъни е било едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., и представлява изключително интересно историческо място, до него се стига много трудно заради разбития път и липсата на информационни табели.

Водещи