Калиакра - една от столиците на Средновековна България 31.08 | 14:55

Находките свидетелстват за изключителен разцвет на Калиакра през XIV век

От Андриян Георгиев

Средновековна Калиакра е една от столиците на България през ХIV-и век и преживява изключителен разцвет. За това свидетелстват находките през този археологически сезон, които това лято са изключителни.

Това каза ръководителят на разкопките доц. Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей към БАН, цитирана от БТА. Изявлението доц. Петрунова направи по случай завършването на археологическото лято.

През август нейният екип е открил 85 находки, 20 от които са сребърни и златни накити. Те са намерени във вътрешния град на крепостта Калиакра, в некропол с около 100 гроба край така наречената Църква 2. Край нея по думите на доц. Петрунова е била погребвана аристокрацията на Калиакра.

Находките ръководителят на проучванията разделя на три основни групи: ювелирно производство, монети и култови предмети.

За доц. Бони Петрунова с най-голяма стойност е намерения каменен кръст, за който се предполага, че е от ХII - ХIII век. По средата му е изобразен Исус Христос и някои светци, вероятно Мария или Божията майка. Тя е изпратила снимка на находката на проф. Казимир Попконстантинов и по думите му кръстът е "изключително  провокативен". Специалистката се надява, че за него ще има още какво да се каже, след като бъдат разчетени изписаните имена.

Не по-малко ценен според доц. Петрунова е печатът с изображението на Богородица и монограм на чиновник - Антроник, вероятно арменец, на служба във Византия.

Върху печата още тепърва ще се работи, ала той влиза в съкровищницата на българското културно-историческо наследство и съм щастлива, че ще бъде в колекцията на Каварненския исторически музей, отбеляза ръководителят на екипа.

Най-четени