Камен Донев кани на „Кръщене” 04.10 | 13:51

По български е гостоприемен – забавлява ни, докато сме му на гости и ни дава храна за размисъл за из път

От Олга Андреева

След касовия успех на моноспектакъла на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчество”, съвсем закономерен е силният интерес към новата му постановка, на която той е и сценарист, и режисьор, та и музикален оформител. И има защо. "Кръщене”, чиято премиера е днес (4 октомври) в театър "Българска армия”, успява да постигне две неща, които предполагат успех – кара те да се смееш с глас и да си тръгнеш с храна за размисъл към вкъщи.

Цялата постановка всъщност ни пренася на една типична българска трапеза – с цялата ѝ дандания, с разноликите гости, част от които не се понасят, с пиенето, пеенето и танците и най-вече - с типичните дълбокомислени разговори, които приключват така внезапно, както са и започнали, само дето не са довели до никъде.

Важното е, че едната част от сътрапезниците са останали с усещането, че са казали сериозни прозрения, друга част претенциозно коментират, трети откровено нищо не са разбрали, но шумно дават израз на блуждаещата си мисъл, а четвърти пък се чудят с кой авторитет да сверят дали мисълта им тече в правилна посока.

Страхотно достойнство на постановката е изграждането на един колективен образ на българина, в който умело са хванати и иронизирани характерните черти, поведение и склонности на нашия сънародник – някои от които, със сигурност ще признаем, че важат и за нас. Уловено е и специфичното разбиране (или неразбиране) на българина за християнство. Чисто актуални теми също влизат в кадър - от съседското фалшиво пеещо момиче, което "има Х фактор”, до рязането на лентичка, с която "откриват” току-що кръстеното бебе.

С две думи - "Кръщене” прави моментна снимка на обществото – и на нея могат да се видят плетачката, която агресивно поставя "компетентни” диагнози и раздава здравни съвети; възрастната дама, която винаги е готова да привлече вниманието на околните, драматизирайки върху някоя болежка; съпругът, който вече едва понася съпругата си; перманентно нервният и агресивен бивш спортист; младата двойка, която се натиска пред всички на масата; леко чалнатият художник.

Ако ви се иска да видите тази снимка – след днешната премиера, "Кръщене” на Камен Донев ще се играе и на 5, 6, 12 и 26 октомври от 19 часа.

Ето и кои актьори в кои роли ще видите:

Койчо (лекар) - Тигран Торосян

Агнеса (учителка) – Йоана Буковска

Джеймс (предприемач) – Мирослав Косев

Маргиола (музикант) – Елена Райнова

Тодор (инженер) – Илия Добрев

Райна (плетачка) – Мимоза Базова

Ребека (дизайнер) – Екатерина Стоянова

Моню (художник) – Георги Къркеланов

Зарко (бивш спортист) – Веселин Анчев

Спаска (фризьорка) – Анастасия Ингилизова

Григор (шофьор) – Милен Миланов

Трънка (счетоводителка) – Пламена Гетова

Найко (свещеник) - Никола Гълъбов

Водещи

Най-четени