Капулети оживява в София 16.11 | 15:32

Спектакълът ще се играе в център за култура и дебат „Червената къща“

От Мартина Панайотова

На 19 ноември (понеделник) от 20.00 ч. в център за култура и дебат "Червената къща" ще се представи "Капулети" - авторски спектакъл с включени фрагменти от У. Шекспир, Т. С. Елиът и М. Русков.

Сценарият и режисурата са на Весела Василева, сценографията и костюмите - на Елена Стоянова, музика Лиляна Байлова.

В спектакъла участват Милена Копралева, Георги Къркеланов, Явор Борисов, Никола Мутафов.

"Капулети” е почти криминален текст, който осветлява "обратната страна” на "Ромео и Жулиета”.

Верона, 1347 г., в навечерието на чумната епидемия в Европа. Тук, между двама почтени мъже, влюбени в своята игра на смърт, изниква плахата фигура на Бартоломео де ла Скала – княз на Верона. Кой е той – комедиант, демон, финансист или експерт на страстта, който знае повече, отколкото би искал?

Застанал между Монтеки и Капулети, той задава един въпрос: Какво направихме тогава във Верона, в началото на май 1347 г., на маскения бал у Капулети? Събитията се завихрят като привидна импровизация, джемсешън.

Текстът е в стихове, както и при Шекспир, и все пак всичко се ражда тук–и-сега, незавършващ маскен бал, нощен купон на духове, случайно открити и безсмъртни, като римски фрески в метрото. Не се знае откога са там, откога играят и се мъчат се да възстановят истината, следвайки необичайна, желязна логика.

Вход: 12/8 лв.



Водещи

Най-четени