Карлово празнува с пълни сили 18.02 | 07:53

Възрожденският град чества 141 години от обесването на Апостола

От Теодора Кокаланова

Днес Карлово отново става център на родолюбие. Възрожденският град отбелязва 141 години от обесването на Апостола. На 18 и 19 февруари за поредна година Карлово се превръща в център на признателност. В памет на своя "син" историческото градче организира възпоменателна церемония, а утре - възпоменателен митинг-поклонение.

Според карловци всяко кътче от града им напомня за Апостола. Паметникът, който гордо се издига на площада е издигнат преди 111 години, а през далечната 1898 година в Карлово се създава ученолюбиво дружество "Васил Левски", в което всички длъжности са почетни, а заседанията - открити. В него влизат най-будните карловци и съратници на Левски.

Първото нещо, около което се обединяват  карловци, е възстановяването на родната къща на Апостола и  издигането на паметник в родния му град, отбелязва Мария Деянова, директор на Историческия музей в Карлово. Съгражданите на Левски се подкрепени от хора от цялата страна и извън нея, и като по призива на самия Апостол всеки се включва, с каквото и колкото може.

И независимо, че на паметника пише "От признателни  карловци", всички знаят, че той е всенародно дело, коментира  историчката. В основата на паметника са вградени стъкленица с акта за полагане на основния камък и медна кутия с един екземпляр от сборничето "В. Левски", няколко броя на вестник "Просвета" и мускал с розово масло. 

Постъпват помощи от цялата страна, както и от българи извън нея. Издигането на паметника на Левски се  превръща в общо усилие на всички български граждани. Средствата се набират по всевъзможни начини -  продава се сборник за живота и дейността на Васил Левски и избитите през 1877 г. карловци, албум с 20 картини от  най-хубавите природни хубости на Карлово, организират се благотворителни представления и вечеринки.

Фигурата на Левски е висока три метра и е отлята в Прага. Горната му част е обвита с гирлянди от гроздове и рози. Вече 111 години в подбалканския град се извисява монументалният за размерите му за онова време паметник на Апостола, отбелязва БТА. 

Водещи

Най-четени