Картина за милиони стои заключена десетилетия в парижки апартамент 06.10 | 18:15

Приказни находки в центъра на френската столица

От

 

Апартамент в центъра на Париж, стоял заключен в последните 70 години, се оказа, че съдържа изключително съкровище, стояло там непокътнато десетилетия наред, пише британският Telegraph.

Зад вратите на апартамента, под дебел слой прах, лежат ценни предмети от края на 19 и началото на 20 век, включително и картина от 19 век, рисувана от италианския майстор Джовани Болдини. 

Собственичката на апартамента заминала за южните части на Франция преди Втората световна война и никога не се върнала. 

Наскоро тя починала на 91-годишна възраст и се наложило апартаментът да бъде отворен, за да се направи опис на вещите й. 

Имотът се намира близо до църквата Trinité, между Операта и площад Пигал.  

Влизайки в непокътнатия, потънал в прах апартамент, един от експертите описва ситуацията „като да попаднеш в замъка на Спящата красавица, където времето е спряло през 1900 година“. 

„Носеше се миризма на стар прах“, казва Оливие Шопен-Женври, който е отключил имота, а пред очите му се разкрила приказна гледка: високи дървени тавани, стара печка на дърва, каменна мивка в кухнята, плюшен Мики Маус, правен преди войната, както и изящна тоалетка. 

Оливие разказва как сърцето му обаче спряло при вида на изключителен портрет на жена, облечена в розова муселинена вечерна рокля. Творбата е дело на италианеца Болдини и изобразява красива французойка - една от най-големите музи на художника и както се оказало впоследствие – баба на собственичката на апартамента.

Моделът, позирал на Болдини, се казва Марта де Флориан – красива актриса, чиито любовни писма, вързани с панделка, също са открити в апартамента. Сред ухажорите й е бил и 72-ят премиер на Франция, Жорж Клемансо, както и самият художник – Джовани Болдини. 

Впоследствие в книга, издадена от вдовицата на художника, е намерена и информация за въпросната картина – тя е рисувана през 1898 година, когато мис де Флориан е била на 24 години.  

Началната цена на картината е беше 300 000 евро, но бързо се изстреля нагоре, след като няколко купувачи поискаха творбата. Накрая тя бе продадена за 2.1 милиона евро – световен рекорд за творба на този художник. 

 

Водещи

Най-четени