Картина на Тициан "възкръсна" от миналото 29.09 | 11:00

Платното изобразява Исус Христос

От Цанка Донкова

В Австрия е открита неизвестна картина на  великия художник Тициан, съобщи в. Guardian.

Платното "Възкръсналият Христос" е идентифицирано от Артур Розенауер, професор по история на изкуствата във Виенския университет. Той разказва подробно за откритието си в октомврийския брой на списанието за изкуство Burlington Magazine.

Картината изобразява възкръсналия Христос, застанал прав върху затворена гробница. В лявата си ръка държи знаме с  кръст, а с дясната дава благословия. Розенауер отбелязва, че картината е "удивително добре запазена".

Ученият обръща внимание и на изобразеното небе.

"То е нарисуван много ефектно, всички възможни цветове са използвани в пълен обем. Изглежда сякаш светлината на платното притежава някаква свръхестествена енергия, която кара савана да се вдигне и флагът в ръцете на Христос да трепти" - пише изследователят.

Според Розенауер творбата датира приблизително от 1511 година. Професорът предполага, че картината може да е била нарисувана по поръчка на Братството на Светото причастие.

Сега картината "Възкръсналият Христос" се намира в частна колекция в Европа. Името на собственика ѝ не се съобщава. Според учения през XIX век платното е принадлежало на семейството на Фон Бюлов. Бернхард Хайнрих фон Бюлов, канцлер на Германия от 1900 до 1909 година, е съхранявал творбата до самата си смърт, допълва БТА.

Следващият собственик на платното го пренася в Южна Америка преди началото на Втората световна война. До неотдавна то се е намирало в столицата на Уругвай Монтевидео.

Водещи