Киноелитът ни е във Варна за "Любовта е лудост" 31.08 | 09:47

20-то издание на фестивала се открива днес с премиера на нов български филм

От Олга Андреева

Юбилейното 20-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост", което започва днес, 31 август, и ще продължи до 6 септември, ще събере елита на българското кино във Варна.

По червената пътека за официалното откриване на авторитетния филмов форум се очаква да преминат едни от най-известните български кинотворци, сред които Гинка Станчева, Анжел Вагенщайн, Никола Анастасов, Христо Мутафчиев, Мария Статулова, Мартина Вачкова, Искра Радева, Борис Луканов, Анри Кулев, Иван Павлов, Луиза Григорова, Любен Чаталов, Асен Блатечки, Деян Донков, Радина Кърджилова, Александра Сърчаджиева, Джоко Росич, Георги Стоянов, Добринка Станкова, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Биляна Петринска, Георги Мишев, Захари Бахаров, Параскева Джукелова, Лилия Маравиля, Ани Пападопулу, Станимир Трифонов и др.

На официалното откриването на фестивала ще бъде първата прожекция пред зрители на току-що завършения български игрален филм на режисьора Петър Попзлатев "Аз съм ти” с участието на Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Миляна Ленак, Деян Донков, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Пенко Господинов, Михаил Билалов.

Тази година на екраните във Фестивалния и конгресен център ще бъдат представени над 60 игрални филмови заглавия от 24 страни на 4 континента, като 12 от тях ще са в конкурсната програма.

Българският филм в конкурсната програма е "Под дъгата” на режисьора Илия Костов с участието на Роберт Янакиев, Николай Сотиров, Лилия Маравиля, Васил Банов и др.

Председател на 5-членното международно жури е проф. Станислав Семерджиев, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища, председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи.

Специални панорами ще бъдат посветени на 90-годишнината на сценариста Анжел Вагенщайн, 80-годишнината на актрисата Гинка Станчева, 80-годишнината на режисьора Андрей Тарковски, за която от Москва ще пристигне известната актриса и режисьорка Наталия Бондарчук, изпълняваща главната роля в "Соларис”, 75-годишнината на режисьора Андрей Кончаловски, на непознатото кино на Изтока – с две отделни програми: Иран и Турция, с гостуването на престижна турска делегация.

Съвместно със сп. "Кино” ще бъде организирана кръгла маса на тема "Киното и краят на света” с участието на водещи български киноведи и творци.

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров ще открие днес юбилейното издание на фестивала, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Той ще обяви също, че по повод на юбилея фестивалът ще бъде удостоен с най-високото отличие на МК - наградата "Златен век", тъй като с авторитетното си присъствие в културния живот на страната ни вече две десетилетия приобщава родната публика към образците на световното кино, а интригуващите кинопанорами и срещите с изтъкнати български и световни кинематографисти го превръщат в истински филмов празник.

Най-четени