Книгата, която ни помага да се справим с депресията 22.11 | 10:20

Авторите слагат край на лошите ни настроения

От Лазар Тодоров

Как да прогоним депресивните състояния за колкото се може по-дълго?

"Осъзнатият път на депресията" е книга, която може да даде някои доста интересни отговори и да предложи решения.

Депресията е състояние, в което все повече хора изпадат днес. Тя е абсолютно независима от възраст, пол и социално положение.

Марк Уилямс, Джон Тийсдейл, Зиндел Сегал и Джон Кабат-Зин (последният е известен у нас с книгата "Където и да идеш, ти си там”) предлагат решение на наболелия проблем в ценната книга "Осъзнатият път през депресията" (с подзаглавие "Как да се избавиш от хроничното униние").

Позовавайки се на последните научни открития в съчетание с уникална поредица от медитативни практики, авторите слагат веднъж завинаги край на депресията и лошото настроение.

Като решение четиримата специалисти предлагат нестандартна програма (известна и като осъзната когнитивна терапия), която съвместява най-новите открития на модерната наука със специфични форми на медитация, доказани като клинично ефективни, както в контекста на стандартната медицина, така и на психологията.

Данните от редица изследвания показват, че програмата, описана в "Осъзнатият път през депресията", може да намали наполовина риска от повторно изпадане в подобно състояние при хора, вече имали сблъсък с депресията. 

Най-четени