Книгите на Маркес се завръщат на българския пазар 26.01 | 17:05

Творбите му отсъстваха от книжарниците ни 17 години

От iNews.bg

След дългогодишно отсъствие от българския книжен пазар романите на Габриел Гарсия Маркес отново ще бъдат издавани в България. Новината, която ще накара всички любители на перото на колумбийския автор да ликуват, идва от издателство "Лъчезар Минчев".

Литературната агенция "Кармен Балселс" на дългогодишната агентка на писателя нобелист заяви пред "Лъчезар Минчев", че с удоволствие ще възстанови работа с българските си колеги, четем на сайта на издателството. Припомняме, че заради неспазване (и неплащане) на авторските права през социалистическия период България получи вето за публикуване на произведенията на Маркес.

17-те години отсъствие от българските книжарници превърнаха носталгията и копнежа по Маркес в "безбожни" цени за старите издания на неговите романи, които стигат и до 100 лева за екземпляр.

Последната книга на майстора на магическия реализъм която излиза в родината е"Дванайсет странстващи разказа" през 1993 година. Издател е отново "Лъчезар Минчев", който откупва правата на творбата през 1992 година и, разбира се, тиражът е отдавна изчерпан.

Ново издание на същата книга ще излезе през 2011 година.

След него на българския читател ще бъде представен романа "За любовта и други демони". За първи път на родния пазар ще излезе и най-новата и непозната у нас новела на Маркес - "Спомен за моите тъжни проститутки", написана през 2004 година.

А след това с нетърпение ще очакваме и класическите романи на колумбийския майстор като "Сто години самота" и "Любов по време на холера", които ще излязат с нова редакция. "Предишните творби на автора са издавани на български език под контрола на социалистическата цензура и не сме сигурни каква част от целия текст е чел нашият читател. Ние бихме искали той да ги получи в пълния им вид", заявяват от издателството.

Водещи

Най-четени