Кога Перник да очаква традиционната си „Сурва“? 19.11 | 10:49

Международният фестивал на маскарадните игри ще се проведе на други дати

От iNews.bg

Международният фестивал на маскарадните игри в Перник, познат повече като "Сурва", е едно от най-емблематичните събития за града. Всяка година в последният уикенд на януари в миньорския град пристигат фолклорни формации от цял свят, за да покажат традиционните си костюми.

Мечи, овчи и кози кожи, преплетени с рога и зъби от различни животни, пера, опашки, пъстра палитра от цветове, чанове в различни размери и форми са само част от маските и облеклото на участниците. В зависимост от персонажа, който представят, се различава и костюмът на всеки един.

През 2015 година обаче ХХIV Международен фестивал на маскарадните игри ще се проведе с нови дати. Това стана ясно от думите на кмета на общината Иван Иванов. Фиестата ще се състои на 30, 31 януари и 1 февруари.

Причината за промяната е, че първоначално фестивалът е бил насрочен в предишния уикенд. По-късно стана ясно, че 24 януари 2015 г. ще е работен ден, тъй като тогава ще се отработва 2 януари и това налага корекцията. Изпратени са уведомителни писма до всички участници, включително и в чужбина.

Централният градски площад "Кракра", по който дефилират групите, е разкопан заради реконструкция по проект "Зелена и достъпна градска среда" и няма да бъде готов до започването на маскарада.

"Затова се обсъждат три варианти за маршрута на дефилетата", каза Иванов. Един от тях е стадион "Миньор".

Водещи

Най-четени