Кои са българските филми на София Филм Фест? 29.02 | 17:26

В програмата на фестивала са включени нови родни продукции

От Елена Кирилова

Освен с изключително богата международна програма 16-тото издание на София Филм Фест ще зарадва киноманите и с голяма порция родна продукция.

Щастието да открие филмовото събитие ще има филмът "Аве” на Константин Божанов. Той и "Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова ще се борят за наградите на международното жури.

Фестивалът си поставя за цел да представи българските проекти, завършени в периода март 2011 г. – март 2012 г. По този начин зрителите ще могат да видят всичко най-интересно от новото българското кино в рамките на филмовия месец.

Сред акцентите в програмата е филмът на режисьора Людмил Тодоров "Миграцията на паламуда”, който към настоящия момент не може да бъде видян в киносалоните, тъй като създателят му реши да се противопостави на неизгодните условия, които двете основни вериги кина поставят.

Лентата ще срещне зрителите с обичаните български актьори Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев. За Мутафчиев този филм бележи повратен момент в живота му, тъй като в края на снимките той получи инсулт, от който все още се възстановява.

"Миграцията на паламуда” ще припомни и за една от легендите на родното ни кино, покойния Велко Кънев, за когото това бе една от последните роли.

Рубриката "Ново българско кино” ще зарадва всички, които все още не са успели да гледат "Кецове”, "Love.net”, "Операция "Шменти капели”, "Още нещо за любовта”, "Цахес” и "Островът”.

Освен тях ще видим и съвсем нови неща, като комедията "Чужденецът” на Ники Илиев и "Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев.

В програмата фигурират и редица документални филми. Шансът да закрие София Филм Фест има лентата "Стоичков”, която режисьорът Борислав Колев посвещава на суперзвездата на българския футбол Христо Стоичков.

Поглед назад отправя и режисьорът Светослав Овчаров, който поставя акцента на филма "Човека и Народа” върху личността на Тодор Живков. Андрей Паунов пък връща лентата към друг персонаж от българската история с "Момчето, което беше цар”, посветен на Симеон Сакскобургготски.

Създателят на лентата "Бетонни фараони”, Йордан Тодоров, се завръща отново към документалното кино с "Татко снима мръсни филми”. В нея Тодоров проследява историята на един от най-популярните режисьори на еротични филми в Холивуд – Стивън Апостолоф.

Родни продукции ще се състезават и за наградата на Jameson за българско късометражно кино. Сред тях са "Адаптация", "Баща" и "В крак с времето".

Водещи