Кой направи мавзолея, кой я върна тази епопея... 16.11 | 12:50

Авторът на провокативния проект пред iNews

От Мартина Панайотова

Българите сме доста чувствителни на някои теми, свързани с миналото ни и повсеместното заличаване на всички свидетелства за 45-годишната комунистическа диктатура е най-яркото доказателство за това.

От падането на соца изминаха вече 23 години, ала той сякаш си остава най-опънатата и най-чувствителната струна в изтерзаната народна душица.

Всъщност, точно тя бе докосната нежно, но достатъчно точно, за да се забърка поредния обществен скандал, а именно – в София започва строеж на нов мавзолей. Що за безобразие!

Истина ли е това и каква изобщо е тази история, реших да отида и да разнищя сама. Разследването ме доведе до две ключови имена – Sofia Contemporary и Иван Мудов... Вижте какво издаде втория на един секретен разпит...

Защо точно мавзолей?

– Исках да използвам връзките на организаторите и да направя проект, който сам не бих могъл да реализирам. Да оградя "мавзолея” и да симулирам строеж е свързано с много разрешителни и организация. От Sofia Contemporary обаче се отзоваха и заедно реализирахме идеята.

9e8af211-9a1c-33f1-e176-af89f156c5f3Как изобщо ти хрумна идеята?

– От мен се искаше да направя проект, свързан с публично пространство. Когато правя такива проекти за мен е важно те не само да стигат до публиката, но и да я направят съпричастна. Дори тя да стане част от работата. Един мавзолей се оказа доста печеливша идея от тази гледна точка.

Българите имаме един траен навик да игнорираме всичко в миналото си – като се започне от древността, та се приключи с унищожаването на паметниците на соца. Смяташ ли, че мавзолея на Георги Димитров заслужаваше малко по-друга съдба?

– Не смятам, че се случи нещо нечувано и невиждано в историята ни от културна гледна точка. Разбира се, трябва да се отдаде нужното внимание на историята, но мисля, че е доста по-правилно да се амбицираме да направим нещо тепърва, вместо да се опитваме да убедим сами себе си, че светът се е въртял около нас. Взривяването на мавзолея контрастира напълно на бавния и мъчителен преход в България, това ми допада. Мавзолеят не беше чудо на архитектурата, нито мумията вътре е била титан на мисълта.

Ако ти възложат задача да изградиш мавзолей на някой наш съвременник, кой би бил той и какво ще пише на входа?

– Ще откажа поръчката!

Проектът ти определено провокира общественото мнение, каквато бе една от целите му. Очакваше ли подобна реакция?

– Първоначално, не бях съвсем сигурен как ще се развият нещата. Сградата, проектирана от арх. Торньов беше изведена до абсурдност, целта ни беше да провокираме хората да кажат НЕ и да се опълчат срещу абсурда завладял държавата ни. Всъщност, стана точно това и десетките обаждания го доказват

5f454c17-b00d-c624-176e-abad4efc459eСмяташ ли, че си постигнал целта си и доволен ли си от ефекта, който предизвика проекта ти?

– Винаги има какво още да се желае, конкретно с този проект, нещата обаче се получиха. Работата стигна да много хора, провокираха се дискусии – ето дори от iNews.bg правят интервю с автора!

А смяташ ли, че най-големият повод за възмущение в момента е строителството на един мним мавзолей?

– Не разбира се, но това би могло да е капката, от която да прелее чашата.

Sofia Contemporary е фестивал, който играе с уличните пространства – какво смяташ би могло да се направи на мястото на мавзолея на Димитров?

– Аз не съм професионалист по темата. Но със сигурност не трябва да е нещо масивно. Много по-интересно би било да се чуе мнението на архитектите. Аз лично бих заложил на стена... нещо, което да съживи мястото, но като за начало бих махнал палатката и караваната, които са се настанили там от няколко години.

Всъщност, какво според теб символизира един мавзолей?

– Тоталитаризъм. Във всички държави, в които има мавзолеи, хич не им е чиста работата...

Някакви бъдещи проекти, свързани с миналото?

– Не си падам много по проекти, свързани с миналото. Използвах мавзолея, за да мога по-лесно и бързо да постигна ефекта, който търсех. Иначе темата ми е чужда и ми е малко непривично да се занимавам с темата за мавзолеите, соца и т.н.



Водещи

Най-четени