Колко богат е езикът ни? Вижте картата на българските диалекти 08.12 | 19:13

Само с един клик можете да чуете как говорим от Добруджа до Македония

От iNews.bg

Учени от БАН за пореден път показа колко богат е българският език. Те представиха карта на диалектната делитба на езика. В момента на картата са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя "проговаря".

Ще чуете над 30 автентични аудиозаписи правени на място от специалисти - диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната. Картата обхваща цялата българска езикова територия, затова съвсем естествено на нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др.

"Не е изпуснат нито един от най-архаичните и интересни български говори. Някои като Родопските, част от Балканските, от Северозападните или Македонските са истинско изпитание за нетренираното ухо", споделя доц. д-р Ана Кочева, която е един от създателите на картата.

Екипът от учени са работили по нея повече от година, но събирането на цялата информация е продължило около 10 години. Картата има висока научна стойност - представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености.

Учените са дали възможност на всеки един да предложи личен запис на диалектен говор за включване към Картата на диалектната делитба на българския език - http://ibl.bas.bg/bulgarian_dialects/.

За целта трябва да запишете на звуков файл роднина или познат, който говори на специфичен за даден регион диалект, и да изпрати записа чрез формата тук: http://dcl.bas.bg/forum_dialekti/.

Важно е записът да не е повече от 5 минути, необходимо е също да посочи своето име, мястото, за което е характерен говорът, и възрастта на говорителя. След като прослушат записът и изследват говора, учените от Института могат да го включат в Диалектната карта.

Водещи

Най-четени