Копие на чудодейна икона пристига у нас 27.10 | 09:51

Поводът е 100-годишният юбилей на храма "Александър Невски"

От Филипа Тодева

У нас пристига специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Св. Богородица - "Достойно есть", съобщава Българската православна църква.

Посрещане на атонската икона на Божията майка – "Достойно есть" в храм "Св. Александър Невски" ще бъде последвано от молебен към Св. Богородица и Всенощно бдение. Събитието ще започне в 17.30 часа. 

Предстои отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" и 100-годишнината от неговото построяване. Ще бъде отбелязан и рождения ден на Патриарх Максим, който навършва 98 години. 

Съборна св. Литургия в храма "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена от архиереи на БПЦ, представители на Поместни православни църкви и свещенослужители от Св. Гора утре (28 октомври) от 9:30 часа.

И в понеделник ще бъде отслужена Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" от патриарх Максим, представители на Поместни православни църкви, архиереи на БПЦ - БП и свещенослужители от Св. Гора. В края й която ще бъде извършен благодарствен молебен за здравето на Предстоятеля на БПЦ.

Водещи

Най-четени