Котки сингапура ще се състезават на международна изложба 08.05 | 16:43

Сингапура е най-дребната порода котки

От Мартина Панайотова

Тридесет и петата и тридесет и шестата международни изложби на котки ще се състоят у нас на 11 и 12 май в Националния музей "Земята и хората", по време на които за пръв път ще се състезава най-дребната порода котки – сингапура, съобщава БТА.

Сингапура има характерна златисто-кремавата окраска с тъмнокафеви връхчета на косъма по гърба и опашката, изящни тела с овални глави и красиви големи очи. А името ѝ подсказва естествеиня ѝ произход – Сингапур.

На предстоящата изложба участие ще вземе и първият български шампион от порода Сингапура - BG O'K Boss Born Coguar. Макар че може да се похвали като добре развит котарак, той тежи не повече от 2 килограма.

Със специален принос за признаването на породата от Международната федерация по фелинология – ФИФе преди две години в Дания има неговият баща, който също ще се включи в състезанията.

В изложбата ще участват повече от 140 котки – британски, сибирки, персийки и екзоти, регдоли, норвежки горски, мейн куни, турски ангори, невски маскарадни, свещени бирмански, бенгалски, оцикети, манкс и кимрик, корниш рекс и девон рекс, сфинкс и донски сфинкс, ориенталски, както и домашни котки.

Конкурсът за Котка на годината 2012 ще се състои на 11 май. Котките се класират според сбора на точките от получените оценки през изминалата 2012 г. и първите 15 ще получат титлата "Национален победител за 2012 г.". На събитието ще бъдат наградени и трите най-успешни развъдника за 2012 г.

Според организаторите на събитието филенологията не може да се развива без подобни международни изложби. Изолираното развъждане, според тях, води до израждане на популацията от близкородствено кръстосване и други нежелани резултати.

Изложбените и развъдните дейности се извършват само по международно и световно признати правила.

Международната федерация по фелинология е най-популярната и утвърдила се в Европа. Тя е естествената среда за развитието на българската фелинология, започнало още от 1995 година от същото място - Националния музей "Земята и хората".

Водещи

Най-четени