Коя е "Последната линейка на София" 22.11 | 15:12

Документалният филм на Илиян Метев изгражда неподправен портрет на състоянието на спешната ни медицинска помощ

От Гергана Златкова

Българската премиера на смятания за най-награждаван български филм за тази година - "Последната линейка на София" (Sofia's Last Ambulance) ще се състои в рамките на Киномания, на 26 ноември в кино "Люмиер".

В своя документален филм Илиян Метев предлага автентичен поглед към изтощителната и често сломяваща работа на тричленния екип на една софийска линейка

И докато членовете му обикалят, за да спасяват живота на хора в нужда в столицата, режисьорът изгражда по необичаен начин портрет нe само на спешната ни медицинска помощ, но и на съвременна България.

Жертва на лошото финансиране в разпадащата се система на здравеопазването, едва 13 линейки обслужват почти двумилионния град. 

Въпреки, че дават най-доброто от себе си, харизматичния д-р Йорданов, медицинската сестра Мила и шофьора Пламен понякога пристигат при пациентите си с часове закъснение.

Филмът проследява екипа в протежение на 48-часова смяна, позволявайки на зрителите (с помощта на камера, монтирана на таблото на линейката) да преживеят всички възходи и падения на тяхната взискателна работа. 

Драматични ситуации – спасяване на живот или сблъсък с невнимателен шофьор – са преплетени с кратки моменти на разпускани с цигара или вицове.

До момента филмът е спечелил множество международни награди, сред които в Кан – France 4 Visionary Award за млад талант в програма "Седмица на критиката",  Карлови Вари – Най-добър пълнометражен документален филм и Награда за най-добър балкански документален филм на Документаления фестивал в Призрен, първа награда на Средиземноморския филмов фестивал в Боснавтора награда на Фестивала за документални и анимационни филми в Лайпциг и др.

А ето и трейлъра на филма:

Водещи

Най-четени