Крадена картина в колекцията на Версаче се връща при истинския си собственик 23.11 | 16:12

Творбата е била открадната от жилище в Лондон през 1979 г., като италианският дизайнер не е знаел, че има нещо нередно в историята на платното

От Нели Минчева

Картина от колекцията на покойния италиански дизайнер Джани Версаче бе върната на истинските й собственици, съобщава Ройтерс.

Оказало се, че платното станало собственост на Версаче, след като било откраднато от жилище в Лондон през 1979 г.

Творбата на германския художник Йохан Дзофани е от 18 век е била включена в аукцион в Sotheby’s миналата година като един от предметите от вилата на Versace до езерото Комо, но в последния момент е била изтеглена от търга.

Пряк наследник на картината "Портрет на майор Джордж Мол" се е свързал с регистъра за изгубени произведения на изкуството, който проследява загубени или откраднати антики, а оттам се обадили на Sotheby’s.

Условията на споразумението между двете семейства остават поверителни, но е станало ясно, че Джани Версаче не е имал представа, че картината е била открадната, когато я е купил през 80-те.

Разпродажбата в Sotheby’s през март 2009 г. е събрала 7,4 милиона британски лири, почти три пъти повече от предварителната оценка на творбите и дори след свалянето на картината на Дзофани от търга.

Водещи