Край Павликени намериха глинена чаша с украса 25.08 | 11:36

Разкрита е и запазена пещ за строителна керамика, най-вероятно за покривни керемиди

От Кремена Бедерева

Грънчарска работилница и пещ от първи век проучват студенти-археолози при разкопките на Античния керамичен център край Павликени, съобщи ръководителят на екипа доц. Павлина Владкова. Проучването е започнало преди десет дни.

На обекта работят студентите от втори курс, специалност "Археология" към Великотърновския университет. Те са разчистили частично проучена през 70-те години на миналия век грънчарска работилница, която до настоящия момент не е документирана.

Разкрита е и запазена пещ за строителна керамика, която според археолозите е използвана за направата на покривни керемиди. Сред най-интересните открити фрагменти е част от глинена чаша с украса, имитация на стъклени чаши от ранния втори век.

Този факт потвърждава мнението на ръководителите на разкопките - доц. д-р Павлина Владкова и археолога от местния музей Калин Чакъров, че става дума за пещ от най-ранния строителен период на обекта - /I - II век сл. Хр. /

Намерени са елементи от строителна керамика, върху които добре личат стъпки от животни. Те дават информация за технологията на производство на този вид керамични изделия.

Разкопките на територията на Античния керамичен център са финансирани от община Павликени на стойност 10 хиляди лева, уточни за БТА доц. Владкова. По думите й, това са първите археологически дейности на терена от 1980 година насам.

Най-четени