Крепостта Акра край Черноморец - нов обект за културен туризъм 24.07 | 07:24

Там беше открит оловен печат на средновековен благородник

От Андриян Георгиев

Започнаха подводните археологически разкопки в крепостта Акра край южночерноморския град Черноморец, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

Укрепеният от император Анастасий град през периода 493 - 517 г. е бил превзет от аварите през 584 г. и живота в частта на сушата не е бил подновен.

Огромната кула, чиито останки сега се намират в морето, е била възстановена вероятно, за да пази пристанищния басейн, оформил се югозападно от полуострова. Стените й са удебелени с един метър с нов зид.

Една рядка находка, открита от водолазите – оловен печат на средновековен благородник от ХІ век, вероятно управител на пристанищната крепост, свидетелства за интензивен живот в тази епоха. На лицевата страна на печата е изобразена Св. Богородица на трон, а на опакото дълъг надпис с името и длъжността на приносителя.

"За съжаление засега се разчита само титлата му "севаст”. Тази титла е резервирана само за членове на императорския или царския род. Така че при всички случаи се касае за високопоставено лице в държавната администрация. С подобни писма са скрепявани служебни писма между висшите чиновници на византийската и старобългарската администрация" каза Божидар Димитров пред агенция "Фокус".

Според директора на НИМ разкопките по Южното Черноморие постигат търсените цели – нова информация за миналото ни и прекрасни нови обекти за културно-исторически туризъм.

"Туристите вече са по обектите – висят над главите на археолозите, правейки им сянка от немилостивото тази година слънце. Но има и един неочакван резултат. Два града досега (Черноморец и Царево), които се смятаха за сравнително нови селища, вече се сподобиха с антични и средновековни предшественици и могат да гледат със самочувствие съседите си от Созопол и Ахтопол. В Черноморец вече върви легендата, че в Акра са се заселили кръстоносци от едноименната крепост в Палестина след превземането й от арабите на султан Саладин”, изтъкна Божидар Димитров. 

Акра е най-силната крепост на кръстоносците и след напускането й кръстоносците са се настанили в други крепости по острови и полуострови в Средиземно море.

Водещи

Най-четени