Кристо празнува 81 с „ходене по вода“ 13.06 | 07:30

3-километровата инсталация "Плаващи пристани" минава през италиаското езеро Изео и свързва сушата с два острова в него

От iNews.bg

Днес свеовноизвестният американски скулптор и художник от български произход Христо Явашев – Кристо навършва 81 години. Той се прославя по света заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Последният му проект "Плаващи пристани" се открива след броени дни – на 18 юни и ще проодължи до 3 юли. Реализиранат у идея ще даде възможност на над половин милион души да "ходят по вода" – към момента българинът и екипът му са монтирали над 220 000 милиона плаващи полиетиленови кубове в италианското езеро Изео.

 

С тяхна помощ ще бъде създаден 3-километров път, който ще свърже континенталната суша с два малки острова в италианското езеро. Посетителите ще могат да се разходят напълно свободно по 70 000 кв.м платформа. Тя е адаптирана по специален начин към вълните и движението на водата, така че усещането да се доближава максимално до "ходенето по вода".

Водещи

Най-четени