Кристо скандализира Америка с нов проект 28.12 | 10:38

Ще успее ли българинът да покрие река Арканзас в Колорадо

От Любомир Тасев

Българинът Христо Явашев (Кристо) отново разбуни духовете в САЩ с поредния си мащабен проект, който както обикновено включва огромно количество плат.

LA Times съобщи, че художникът иска да покрие река Арканзас в Колорадо, южно от Денвър, с полупрозрачен плат с размери 9.5 км на 185 км.

Проектът озаглавен "Над реката” ("Over the River”) е в процес на разработка от години, но откакто финалните щрихи стават все по-ясни отрицателните отзиви стават все по-гласни.

Кристо доби известност, след като опакова Райхстага. Последваха множество модерни и същевременно чудновати проекти, които му донесоха немалко главоболия с властите и обществеността.

Но днес всеки си спомня "Портите” в Сентръл парк, цикламените "опаковки” на островите край Маями, "Чадърите” в Япония и другите му емблематични ландшафтни творения.

Кристо и партньорката му Жан-Клод прекараха над 40 години в създаването на тези масивни инсталации в целия свят. Жан-Клод почина през 2009 г., но Кристо не само спазвайки обещанието си към нея, но и от дълг към изкуството продължава да развива проектите си.

Ако "Над реката” получи необходимото одобрение, ще имаме възможността да видим инсталацията през 2014 г., защото подобно на повечето му проекти и този ще отнеме време за изпълнение, като всичко свързано с него ще му коства най-малко милиона.

Художникът е направил уебсайт на проекта, който представя скица на реката с опънатия плат над нея.

Природозащитниците са тези, които се противопоставят категорично. Местна група от Sierra Club решиха да подкрепят проекта, но други, които живеят и работят в околностите на реката мислят, че той ще доведе до разрушение и ще засегне областта, местния бизнес и фауната. Именно те се оказват поредното предизвикателство, пред което се изправя Кристо, тъй като ще отправят жалба към Бюрото за управление на земите. Службата ще реши съдбата на проекта идната пролет.

Водещи

Най-четени