Кукери гониха злите сили 26.02 | 13:50

В с. Айдемир и в с. Банище се проведоха кукерски и маскарадни игри

От Кремена Бедерева

Кукери от цялата страна гониха злите сили от Стара Загора. Те преминаха в шествие по улиците с танци, магии и заклинания, посрещнати от стотици граждани, съобщава БТА.

Общо 14 групи, сред които и една от Хърватия, участват в 14-то издание на Фестивала на маскарадните игри, който организират община Стара Загора и Общество за фолклор.

За първи път по време на фестивала има и изложба-базар на занаятчии, които продават сувенири, маски и хлопки.

Същевременно пък в с. Айдемир също се разходиха кукери. Само веднъж пред 2010 година е отлаган заради лошото време традиционният фестивал "Кукерски игри и маски" в с. Айдемир, който бе проведен за трийсет и седми път. Това каза председателят на журито и бивш кмет на селото Сава Савов.

Характерното за фестивала, който има конкурсен характер, е, че освен традиционните кукерски игри се представят и живи сатирични картини за злободневни събития. И днес на прицел бяха кризата и банките. Във фестивала участваха 12 кукерски групи и 24 индивидуални изпълнители от селата Айдемир, Сребърна и Средище.

Най-малък участник беше три годишният Валентин Иванов от Айдемир. Традиционни кукерски празници правят и жителите на селата Кайнарджа, Средище, Проф. Иширково и други селища на Крайдунавска Добруджа. Характерни за района са черните кукери от село Варненци.

Благодарение на това от дарения бяха събрани материали за експозиция за бита и културата на местното население с акцент върху кукерски маски и облекла, украса, съпровождащите атрибути от региона и фотографии.

Водещи

Най-четени