Кукерски маски и костюми оживяват в исторически музей 18.03 | 15:11

Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия

От Теодора Кокаланова

Изложбата "Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия" ще бъде показана в Регионалния исторически музей в Шумен, съобщават от културната институция. Събитието има за цел да популяризира една стара традиция от този регион, съхранила до днес своите самобитни черти и обичаи. Кукерските игри от далечни времена се правят между Месни и Сирни Заговезни, с послание за оплождане и плодородие.

Експонатите от фонда на Ямболския музей - оригинални кукерски маски и костюми, се показват в Шумен, в най-подходящото за тази традиция време - поста за Великден, с началото на който е свързана и настъпващата пролет. Това време е времето на кукерите, които гонят злите сили, студа и приветстват новия плодороден цикъл.

В изложбата могат да се видят основните персонажи в кукерската дружина, сцени от обредните действия и възстановка на част от "заораване" - символично действие по време на кукерските игри, с послание към очакваното плодородие.

В експозицията са включени и архивни снимки от началото на 20-и век, представящи старинни образци на кукерски маски и костюми. По време на изложбата специално за децата от шуменските училища ще бъдат организирани занятия за изработване на кукерски маски, като най-добрите творби ще бъдат включени в експозицията на Регионалния исторически музей в Ямбол, предаде БТА.

Водещи

Най-четени