Кулинарни изкушения в с. Зимница 25.06 | 11:34

Добруджанското с. Зимница ще празнува празника на гърнетата

От Кремена Бедерева

Ден след Еньовден, в добруджанското село Зимница, община Крушари, организират празник на гърнетата.

Всеки, който желае, може да се включи, стига да предложи домашно приготвено ястие, поднесено в глинен съд, чувен или тава, призовават от общината. Препоръчително е участниците и гостите да носят черги или рогозки за сядане на тревата.

В 13.00 часа е откриването на празника със салют на етносите и ритуал по отваряне на гърнетата. След това предстоят дегустация на ястията, конкурс за най-вкусното и апетитно ястие, фолклорна програма на етносите, юнашки игри, които ще бъдат мъжко отборно състезание между две села - Бистрец и Телериг, училище по народни танци.

След като начинаещите усвоят основните стъпки, всички гости на празника са поканени на дълго хоро, което с напредване на времето ще се превърне в огнено хоро. Част от веселието е надиграването, характерно за българската народна традиция.

За най-малките гости на празника са организирани занимания, наречени игрите на моите баба и дядо. Този празник се организира за втора поредна година, а фотосите от тазгодишното и миналогодишното издание ще бъдат подредени в изложба, представена в Етнографската къща в Добрич.

Водещи

Най-четени