Културният ни туризъм става все по-силен 10.12 | 11:57

Броят на норвежките туристи у нас непрекъснато се увеличава, заяви посланикът на страната

От Гергана Златкова

България има потенциал да развие културния туризъм.

Надявам се с нашата културна програма, която е около 13 милиона евро, да могат да бъдат развити културните ценности на България, което да доведе и до икономически подем, каза пред журналисти посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Хелвик Викьор.

Средногодишно норвежките туристи у нас са около 40 000.

Програма "Културно наследство и съвременни изкуства" е по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г.

Бюджетът на програмата е в размер на 16 470 588 евро с националното съфинансиране. 

Посланикът на Норвегия отбеляза, че двустранните взаимоотношения в сферата на търговия все още не са много добре развити.

Надяваме се с "норвежки грантове" тези взаимоотношения да се развият повече, каза дипломатът. По думите ѝ по програмите "Иновации за зелена индустрия", финансирана по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009–2014 г., и "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г., има голям интерес от норвежки фирми, които искат да  "стъпят" на българския пазар. 

По данни на посланика на Швеция Хелена Пилсас Алин годишно у нас идват на почивка около 40 000 туристи.

Дипломатът със съжаление отбеляза, че много от ценните туристически обекти на България не са добре познати в Швеция и изрази надежда с популяризацията им да бъдат привлечени повече туристи.

Посланикът на Швеция отбеляза, че българо-шведските отношения са много добри, но винаги има възможност те да се задълбочат, като една от основните области е търговията. Имаме доста компании, които работят на българския пазар, но ние окуражаваме също малките и средните предприятия, които искат тепърва да стъпят на българския пазар, допълни посланикът.

Дипломатите участваха в бизнес форум на тема "Задълбочаване на сътрудничеството между скандинавския бизнес и българската администрация: публично-частни партньорства и обществени поръчки".

Водещи

Най-четени