Лентата на Кустурица ще се разходи по „Мостът на Дрина“ 08.02 | 19:35

Писателят Иво Андрич получава Нобел за литература

От Елена Коцева

Прочутият Емил Кустурица рабти вече по нов проект, който сам по себе си също привлича очакванията на публиката.

Кустурица смята на екранизира романа "Мостът на Дрина" на сръбския писател Иво Андрич, лауреат на Нобелова награда за литература, пише Variety.

Сюжетът на книгата се развива в северна Босна и проследява хода и промените през годините през 4-ри века.

В тематичния център на книгата стоят отношенията между мюсюлмани и православни християни, още от времената на началото на Османската империя като владетел на Балканския полуостров.
Действието приключва с разпадането на друга империя – Австроунгарската и разрухата с началото на Първата световна война.

Според изданието, Кустурица вече е успял да получи подкрепата на сръбското правителство и в момента се домогва до топли отношения и с другата страна – Босна.

Изданието съобщава и че Кустурица смята напълно да пресъздаде атмосферата на средновековния, а по-късно и феодалния живот в Босна през вековете.

Романът "Мостът на Дрина" е публикуван през 1945 година. Счита се, че именно това произведение и истинската причина Иво Андрич да получи Нобеловата премия за литература през 1961 година, а сам по себе си романът е едно от върховите постижения на сръбската литература на 20 век.

Водещи

Най-четени