Летни празници "С Копривщица в сърцето" 12.08 | 12:04

Утре е същинското откриване на Летните празници

От Кремена Бедерева

Петдневни летни празници започват от днес в Копривщица, съобщи за БТА Дайчо Иванов, уредник на къщата музей "Димчо Дебелянов" в средногродския град. Мотото на проявата е "С Копривщица в сърцето".

Организатори на проявата са общината в Копривщица, Дирекцията на музеите, читалище "Хаджи Н. Палавеев", църковното настоятелство при храма "Успение Богородично", СОУ "Л. Каравелов" и ЦДГ "Евлампия Векилова".

Днес в сградата на училище "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъдат представени новите книги от библиотеката "Будилник" на издателство "Симел прес", а по-късно фолклорната програма на самодейните състави ще огласи централния площад "20 април".

Утре (13 август) ще е същинското откриване на Летните празници. Организаторите са предвидили пет часа и половина фолклорна програма на пл. "20 април", която започва от 10.30 ч. Следват и проявите, свързани с Димчовите поетични празници, чиито организатор е къщата-музей на Димчо Дебелянов.

В 17.30 ч. гостите ще се поклонят пред гроба на Дебелянов, а половин час по-късно е началото на поетичната вечер "Да се завърнеш в бащината къща...", с която ще бъде открит поетичният празник. В програмата е включено представяне на книгата "Те можеха да бъдат нобелисти" на Йордан Каменов, рецитал по стихове на Димчо Дебелянов, рецитал на лауреатите на националната литературна награда "Димчо Дебелянов".

Освен това ще бъде връчена и литературната награда за тази година. Председател на 11-членното жури е носителят на наградата от първото й връчване през 2004 година - Георги Н. Киров. Наградата "Димчо Дебелянов" е учредена преди 7 години от община Копривщица. На всяка кръгла годишнина (на 5 години) се връчва и международна литературна награда "Димчо Дебелянов". Победителят получава пластика - копие на паметника на чакащата майка пред къщата-музей "Димчо Дебелянов", дело на проф. Иван Лазаров.

В неделния ден - 14 август, в къщата-музей "Тодор Каблешков", ще бъде открита изложбата "Родолюбецът", посветена на основателя на дирекцията на музеите в Копривщица Петко Теофилов. По обяд на пл. "20 април" ще започне фолклорната програма.

Храмовият си празник ще чества в понеделник - 15 август, църквата "Успение Богородично" в Копривщица. В 9.00 ч. в храма започва Светата литургия, а след нея ще бъде раздаден курбан за здраве. На пл. "20 април" от 14.00 ч. е предвидена фолклорна програма.

Водещи

Най-четени