Литературата на Исландия на най-големия панаир на книгата 17.10 | 08:23

Панаирът привлече интереса и на филмовите и компютърните компании

От Олга Андреева

Разпространението на електронни книги доминира на най-големия панаир на книгата в света – този във Франкфурт.

Новата литература, представена от страната-гост Исландия, също предизвика силен интерес в рамките на едноседмичния панаир, закрит вчера.

Интересът към литературата на Исландия е бил "зашеметяващ и почти еуфоричен", заяви писателят и издател Халдор Гудмундсон, който помогна с организацията на исландските събития на панаира, посочва БТА.

Агентите и издателите, продаващи международните права за издаването на образователна, детска и научна литература, са сключили особено добри сделки на панаира, заяви директорът на панаира Юрген Боос.

Той отбеляза, че макар изложителите да са били по-малко на брой в сравнение с миналата година, интересът към панаира от страна на филмовите и компютърните компании е бил силен.

Посетителите са отбелязали ръст от 1%, достигайки 283 000 души през панаирната седмица, в която 7 384 изложители от 106 страни са представили продукцията си.

Алжирският писател Буалем Сансал пък спечели наградата за мир на германското книгоиздаване. Паричната равностойност на приза - един от най-престижните в страната - е 25 000 евро.

Нова Зеландия беше избрана за страна-гост на следващото издание на панаира, организиран от Асоциацията на германските издатели и книготърговци.

Водещи

Най-четени