Литературният експеримент "Недоизречено" събра поети и писатели 13.10 | 12:42

Идеята е всеки участник да допише сам бланка, съдържаща само ключови думи и препинателни знаци

От Ралица Стоянова

За първи път в България се проведе литературен експеримент, целящ да оцени креативността на българските писатели и поети.

Идеята е на майстора на късия разказ Стефан Бонев, който е и организатор на събитието, наречено "Недоизречено”.

Писателят обяви експеримента си в социалните мрежи Facebook и Google +, както ина официалната си страница http://stefanbonev.eu/. Какво представлява той всъщност?

Бонев признава, че идеята му дошла докато гледах филмите от ежегодния видеофестивал "Фасада” в началото на септември.

 

В крайна сметка той написал една молба-матрица. Това е един вид формуляр. Бланка, съдържаща единство ключови думи, препинателни знаци и различни по дължина празни полета, поясни писателят.

 

Още не следващия ден той получил първото дописване на "Недоизречено”, сътворено от варналийката Мариела Русева. След нея завалели още дописани творби на автори от цяла България.

 

Освен от Варна, пристигнали текстове от Шумен, Благоевград, Русе, София.

 

Любопитното се оказало и жанровото разнообразие – от разказ и импресия до класически мерен и бял стих.

По време на литературна среща, проведена в сряда в пловдивското читалище "Съвременник 1986”, бяха обявени резултатите от конкурса.

Комисията, съставена от поетесата Дима Политова и от литературните критици Марин Кадиев и Здравко Дечев, беше единодушна за трите най-добри творби сред постъпилите текстове. Журито реши да не подрежда победителите на първо, второ и трето място, а да бъдат равнопоставени.

Победителите са Лора Кекевска от Русе, както и Цвета Михайлова и Виолета Караджова – и двете от Пловдив. От своя страна Стефан Бонев даде един допълнителен приз – на Мариела Русева от Варна.

Наградата за тях е екземпляр от последния сборник разкази на Стефан Бонев "Пред прага на храма” с автограф от автора.


Водещи

Най-четени