Любиша Самарджич с премиера у нас на „Мирис на дъжд на Балканите” 09.03 | 17:40

Сръбският актьор и продуцент е у нас за регионалната премиера на романтичната драма

От Олга Андреева

Станалият популярен у нас сръбски актьор след сериала "Горещ вятър” Любиша Самарджич е в София специално за регионалната премиера на последния си филм "Мирис на дъжд на Балканите”, който е продуциран от компанията му Cinema Design.

Веднага след днешната прожекция на двучасовия филм в рамките на започващия София Филм Фест известният сръбски актьор, режисьор и продуцент даде пресконференция. Усмихнат, лъчезарен и енергичен той заяви, че се радва, че отново е в София, след като само в рамките на СФФ участва за трети път - след представянето на филмите си "Небесна кука” и на "Наташа”.

Самарджич сподели, че е решил да направи филма "Мирис на дъжд на Балканите”, а по-късно и телевизионен сериал, след като попаднал на романа на Гордана Куич, който е по истински събития. "В него открих диалог между цивилизациите, мултикултурния живот, идеята, че трябва да се живее без разлика от вяра, култура, нация. Има един кадър, в който бащата казва "Моят дом е моята църква”. Това е смисълът на филма – свободата на духа и на избора.”

Романът е много популярен – издаден е през 1986 г., но вече е преиздаван 22 пъти – 14 пъти след направата на филма, който е срещнал страхотен отзвук в Австралия. Очаква се книгата скоро да излезе и на български език.

Самарджич разкри и, че една от най-големите филмови компании HBO иска да откупи правата на "Мирис на дъжд на Балканите”, така че може би скоро българската публика ще може да го види и по телевизията.

Що се отнася до работата по филма той сподели, че всички регионални телевизии на Балканите, на които е предложил да работят заедно, са приели и подчерта, че избира актьорите изключително внимателно и, че много от известните сега актьори в Сърбия са дебютирали именно при него.

Относно засегнатия във филма исторически момент – убийството на Франц Фердинанд в Сараево и на въпрос на журналисти какво би било на Балканите, ако атентатът беше осуетен, Самарджич заяви: "Югославия щеше да бъде поделена между други страни – Австро-Унгария щеше да владее тази част, която и преди е владяла, а ние щяхме да паднем в обятията или на българите, или на руснаците. Ние обаче трябва да живеем с реалността. Нито вие, нито аз сме създавали миналото. Живеем нашия живот и само, ако има усмивка, ще минем всичко, каквото трябва.”

Самарджич сподели и промяната, която е забелязал у нас, след като сме станали част от ЕС. Последния път, когато е бил тук, му е направило впечатление, че в девет часа вечерта навън почти не е имало хора.

"Разбрах вашия живот. Вие влязохте в Европейския съюз, който има своите закони. В ЕС капитализмът е влязъл като начин на живот и форма на поведение. А капитализмът изисква да работите на всяка цена и да бъдете като роби. И когато подписвате договора, той ви казва: "Ще получиш по-ниска заплата, ще работиш осем часа, но няма да се сърдиш, ако работиш 12 часа за същите пари. Виждам още, че родителите нямат време нито за децата си, нито за себе си. А в Белград е по-различно. Кръчмите са пълни и късно вечер. Всички са на улицата и си живеят живота.”

В тази връзка той изтъкна и тежкия избор, пред който е изправена в момента Сърбия относно европейската си интеграция. Описа ситуацията метафорично - като Сърбия в ролята на пациента, над който се е надвесил хирургът, олицетворяващ силните на деня, който казва: "Ако искаш да живееш, ще ти отрежем половината крак”, визирайки Косово. Самият Самарджич призна, че няма отговор на този въпрос и нарече политиката "дяволска работа”.

Обичаният от българската публика актьор показа енергия и хъс за работа и обеща догодина да дойде отново в България с нов филм, а от СФФ в лицето на Стефан Китанов му отправиха покана винаги, когато има нов филм – било то игрален, или телевизионен, да се чувства добре дошъл у нас.

 

"Мирис на дъжд на Балканите”

В лентата се разгръща историята на семейство сефарадски евреи в Сараево в годините между двете световни войни. Макар във филма да е засегнат историческият момент със застрелването на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево, което слага начало на Първата световна война, военната тема присъства само като фон, на който се развиват по-скоро романтично-драматичните  истории на фамилията Шалом с един син и пет красиви дъщери.

Филмът е създаден по бестселъра на сръбската авторка Гордана Куич, който  е издаден през 1986 г. и преиздаден многократно, а Рики, Бланка, Бука, Нина и Клара са петте дъщери в семейство Шалом, чиито образи са вдъхновени от майката на писателката и нейните сестри. Лентата следва съдбата не само евреи, но също така и на сърби, мюсюлмани и католици и представлява сблъсък и диалог на културите и цивилизациите на кръстопътя между Запада и Изтока.

Българските зрители ще могат да се срещнат, както с Любиша Самарджич и екипа му, така и да видят първата част на киноверсията на 14-серийния сръбски филм "Мирис на дъжд на Балканите”, в кино "Люмиер” утре, 10 март.

Водещи

Най-четени