Любопитни находки изникват от с. Балей 18.09 | 15:35

За първи път археолозите се натъкват на цялостен комплекс – некропол и селище

От Лазар Тодоров

Вече трета година археолози проучват местността край видинското село Балей и открития некропол. Екипите са доволни от находките, между които са над 50 съда – десетки урни, които са били съхранявани повече от 3000 години, съобщава БТА.

Некрополът е част от цялостен археологичен комплекс със селище от XVI-XI век преди Христа. За първи път археолозите се натъкват на цялостен комплекс - некропол и селище, и вече трета година имат възможност да ги изучават като едно цяло.

Селището е открито още преди 40 години. Първият гроб от некропола е датиран от бронзовата епоха и е разкрит случайно през април 2010 г. от местни хора, край селска къща. Д-р Стефан Александров разказва, че местните попадат на интересна находка - керамични съдове. Още през лятото на същата година започват и разкопките. Той допълва, че тази година след усилена археологическа дейност на площ около 74 кв. м., са открити много ценни находки.

Ръководителите на екипа обясняват, че некрополът е разположен на около 400 метра от открито селище и при всички последващи разкопки се откриват нови и нови находки.

Проучени са 16 гроба с над 50 съда. Особено интересна е голяма археологическа структура от некропола, която включва 2 урни и общо 18 съда, които са богато украсени. Любопитни са откритите части от каменна брадвичка, бронзови украшения - бронзови игла и копче, прешлени за вретено, керамична фигурка на идол, обясняват специалистите.

1044744

За първи път разкопките се финансират от Министерството на културата. Въпреки, че бюджетът е ограничен, археолозите са доволни, че могат да продължат работата си. Те са категорични, че района на село Балей ще представлява интерес за тях и в бъдеще.

Археолозите споделят, че хората от село Балей с голям ентусиазъм се включили в разкопките и са се радвали на подкрепата на кмета на селото и заместник-областния управител на Видин.

Археолозите имат интерес и към други подобни места до дунавските селища - Ново село, Връв, Куделин, където също се откриват любопитни находки.

Николай Казашки от РИМ-Видин разказва, че е интересен и районът на село Майор Узуново, където преди година е открит невероятен раннонеолитен обект с европейска значимост, който не е проучван. Този обект датира от началото на неолитизацията на Балканите и оттам се разпространяват земеделието и скотовъдството към цяла Европа.

През февруари 2014г. Ще бъде открита изложба, която ще представя открити археологически находки от цялата страна. А за Деня на музеите във Видинския музей ще могат да се видят всички открития от Балей, които могат да отговарят на множество въпроси за далечната епоха.

Водещи