Лятна академия „Родопа“ с юбилейни концерти в Широка лъка и Пловдив 16.08 | 12:59

Младите таланти ще се изявят на сцена и във Варна

От iNews.bg

Международната лятна музикална академия "Родопа" отбеляза 10-ото си юбилейно издание с два концерта в с. Широка лъка и Пловдив. В продължение на две седмици млади таланти от различни страни работиха с проф. Божидар Ноев /пиано/, проф. Каори Томияма от Япония /пеене/, Мария Червенлиева /камерна вокална музика/, проф.Ангел Станков /цигулка/, предаде БГНЕС.

Организатор на академията е сдружение "Арс култура България-Япония", под почетния патронаж и с любезното съдействие на Томас Фелер, бивш посланик на Швейцария, осигурил стипендии на българските ученици, както и на кмета на Широка лъка Васил Седянков.

Двата заключителни концерта на академията се състояха в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и в Балабановата къща в Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив".

На сцената излязоха пианистът от Русе Николай Димитров, който изпълни творби на Бах, Шопен и Дебюси, пианистките от София Илина Михова – с творби на Бах, Лист, Рахманинов, и Петя Атанасова – с произведения на Шопен и Дебюси.

Студентът във Виена Петър Костов се представи индивидуално с изпълнение на Шопен и в камерен ансамбъл с японския сопран Аяко Бунгиоку.

На пианото с японската певица застана и Мария Червенлиева, която се ангажира да организира за младите таланти и концерт във Виена.

Водещи