Маргарита Попова: Делото на Хилендарския монах е величаво 19.06 | 17:37

Вицепрезидентът даде началото на националната кампания за отбелязването на 250 години от написването на "История славянобългарска”

От Кремена Бедерева

Вицепрезидентът Маргарита Попова даде началото на националната кампания за отбелязването на 250 години от написването на "История славянобългарска”.

Тя присъства на тържествена литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски” по повод 250- годишнината от написването на "История славянобългарска”. В столицата вицепрезидентът даде началото на мащабната национална програма под патронажа на президента Росен Плевнелиев, с която до края на 2012 годината в цялата страна ще бъдат почетени паметта и делото на Паисий Хилендарски.

"Делото на Хилендарския монах е величаво, защото стои в началото на изграждането на новата българска държавност”, каза вицепрезидентът пред паметника на отец Паисий, където от името на президентската институция беше поднесен венец. Вицепрезидентът беше почетен гост на тържествена сесия в Българската академия на науките по повод началото на националните чествания.

В словото си пред участниците в сесията Маргарита Попова подчерта, че с делото на Паисий започна новият път на българското общество, по който то достига до възстановяването на своята държавност.

"Това е голямото начало на новата българска история”, каза вицепрезидентът. Домакин на тържествената сесия беше председателят на БАН акад. Стефан Додунеков, а свой доклад, посветен на делото на Паисий, изнесе секретарят на президента по културата, духовността и националната идентичност проф. Кирил Топалов.

Водещи

Най-четени