Министерството на културата запечата рушащата се черква в Чернозем 23.07 | 12:50

В храма няма да се извършват богослужения, докато не се ремонтира

От iNews.bg

Днешната литургия в рушащата се църква в село Черноземен се отменя. Обявената с плакати из цялото село литургия в 9.00 часа в неделя няма да се състои, след като Министерството на културата запечата храма и забрани да се изнася и керемида от двора, предаде БГНЕС.

Това осуети плановете на пловдивския митрополит Николай, който възнамеряваше да изпрати 240 свещеници там и призова населението да се включи в разчистването на падналия навес, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

В понеделник се очаква да дойдат експерти от Министерството на културата, които да проверят на място обстановката. Черквата е на 160 години и е под защита на държавата, тъй като е обявена за паметник на културата.

За понеделник обаче се предвижда да се отслужи отложената в неделя литургия. Очаква се на място да присъстват и хората, които протестират срещу действията на пловдивския митрополит по повод събитията в Рибната църква в Асеновград.

Припомняме, че навесът на църквата се срути само нянколко часа след голямо погребение, на което са присъствали около 50 души. По чудо не се ие случил инцидент с много човешки жертви.

До срутването се стигна, след като митрополитът е отказал в продължение на две години да слои подписа си под разрешение за започване на ремонт на храма, който е с одобрен европроект по ПРСР с безвъзмездно финансиране от 700 000 лв.

 

"Не е рухнал храма, само дървеният навес", бе закъснелият коментар на митрополията, оставила старата църква на произвола на съдбата.

Най-четени