Мистичният свят на арабските стихове 21.06 | 12:02

Излиза един от най-интересните трудове в европейската арабистика

От Гергана Златкова

Излезе книга, която изследва арабското стихознание на български език"Арабското стихознание" (ИК "Изток-Запад") на д-р Галина Евстатиева е сред малкото монографични трудове на тази тематика в европейската арабистика като цяло.

Първото по рода си изследване на специфичното арабско стихознание на български език е и една от малкото монографии по темата на Стария континент.

"Арабското стихознание" на д-р Галина Евстатиева е преработен и редактиран вариант на дисертационен труд ("Модифициране на класическия арабски стих в модерната поезия до 60-те години на XX век”), защитен от нея през 2002 г., като отделни текстове от настоящото изследване са публикувани през годините в специализирания сборник "Арабистика и ислямознание".956516

"Арабското стихознание" е опит за едно по-цялостно представяне на традиционното стихознание на арабския свят с неговите нормативни композиционни форми и ритмическа организация, както и анализ на настъпили промени във формалната структура и метрическия канон при модерните поети.

Арабските реалии в монографията са предадени диакритично. Изданието е насочено не само към тесни специалисти и студенти арабисти, а и към читатели, интересуващи се от литературознание, изкуствознание, история и теория на културата, както и към всички почитатели на арабското поетическо творчество.

Евстатиева е доктор по филология (арабска литература), завършила арабистика в СУ "Св. Климент Охридски".

Главен асистент е по арабска култура в катедра "Арабистика и семитология" към същия университет и преподава различни дисциплини, свързани с изучаването на обществото, културата, литературата и изкуството на арабския свят.

Евстатиева е водила лекционен курс "Ислямско изкуство" в Националната художествена академия, София. Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите (Union Européenne des Arabisants et IslamisantsUEAI) и е провеждала изследователска работа, участвайки в различни международни академични форуми в Холандия, Италия, Унгария, Испания, Германия, Гърция, Турция, Ливан и Египет.

Водещи

Най-четени