Мор Карбаси и емоционалните трептения на музиката 16.11 | 18:01

Един глас на нежност, меланхолия и радост

От Лазар Тодоров

Един ден просто затворих онази врата. Врата на детството и безгрижието. Въпреки това и до днес пред нея стоя с леко наведена към спомените глава.

Мор Карбаси ми помогна да я открехна за миг, за два. Влезнах вътре и там послушах приказката, която винаги ми е липсвала в колекцията.

Задушевна обстановка, мирис на вино и канела и една Мор, която с глас разтуптява сърца. Клубното изпълнение на Мор Карбаси в Studio5 беше едно тайнствено обикаляне около огъня, запален с песента на страстта.

В рамките на Vocal fest всички любители на ладино, инди, поп, уърлд, фолклор, джаз могат да изпитат магията и пъстротата на женския глас.

Вокална чистота и чувственост предизвика възхищение у публиката, която беше отбрана. Гласът на Мор Карбаси се разходи между хората и без инструментал, което предизвика бурни ръкопляскания. 

Барабан, тарамбука, китара, дайре като един дъх от една чудесна вечер, разказваха историите, които всички забравяме в ежедневието. Мор сподели с публиката лични истории от нейното детство. Опитът на по-малката ѝ сестра да донесе морето вкъщи, чрез събраните в джоба ѝ миди и пясък в песента Mi Niña Me Trajo La Mar.

Тя пее не само с гласа си, но и с лицето си. Очите ѝ и те пеят, a музиката ѝ напомня на онези страшно емоционални цигански песни, които сякаш винаги ни оставят с по една сълза.

Ладино песните са най-внушителните с историите, които разказват. Приказка с фолклорни елементи и звуци, които носят усещането за гора, разказват за един далечен свят през Средиземноморието, Африка и Близкия Изток до тук, близо до нас.

Хармония и чувственост. Това е гласът на Мор.

Послушайте

Водещи

Най-четени