Музикантът Виктор Стоянов стана директор на Софийската филхармония 17.12 | 16:35

Той ще ръководи националния културен институт до организирането на конкурс за длъжността

От iNews.bg

Музикантът Виктор Стоянов e новият директор на Софийската филхармония. Той ще ръководи националния културен институт до организирането на конкурс за длъжността, съобщават от Министерството на културата.

В периода август-ноември 2014 г. Виктор Стоянов бе заместник-министър на културата в служебното правителство. Бил е член на гражданската квота на Комисията по култура и медии в 39-то Народно събрание. Избран е за член на УС на "Музикаутор" и за председател на комисията "Културен фонд" към организацията.

Роден е в София през 1977 г. Завършва "Пиано" и "Музикална теория" в Националното музикално училище "Любомир Пипков". Бакалавър е по музика и виртуални музикални технологии и магистър по история на философията в СУ "Св. Кл. Охридски".

От 1995 до 2011 г. е тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажното студио "Александра Аудио". Има дългогодишен професионален опит като композитор, аранжор и саунд дизайнер в сферата на филмовата музика, музика за игри, реклами, тв програми, театрални постановки, както и успешно реализирани проекти в сътрудничество с водещи студиа в България и Европа. Работил е и с ансамбъл"Филип Кутев". Има награди от международни конкурси за пианисти.

В последните години Виктор Стоянов участва като музикант в много български филми, между които "Лора от сутрин до вечер","Четвърта власт", "Вила "Роза". От 1997 до 2007 г. е в поп групата "Киора" и дуета "Стоян Михалев и Виктор", чиито песни печелят популярност и много награди. През 2002 г. Стоянов е номиниран за "Аскеер" за театрална музика за "Охранители" на Съни Сънински.

Водещи

Най-четени