НИМ показва мощите на Св. Георги Победоносец 25.09 | 11:59

Безценният експонат ще бъде дарен на едноименния храм в село Осмар

От iNews.bg

Софиянци и гости на столицата ще могат да видят мощите на Свети Георги Победоносец до 29 септември в Националния исторически музей (НИМ) в резиденция "Бояна". От днес кутийката с мощите е изложена на витрината в зала 3 със златните корони, предаде БГНЕС.

След 29 септември директорът на НИМ Божидар Димитров ще дари мощите на новопостроената изцяло с дарения църква "Св. Георги Победоносец” в с. Осмар, Шуменско.

Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 г. – 23 април 303 г. или 6 май 303 г. по нов стил) е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.

По времето на император Диоклетиан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

В Кападокия (Мала Азия) Георги получава военната титла трибун едва на 20 години, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитият от него змей.

Православната църква в Гърция и Румъния чества паметта му на 23 април. Българската православна църква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Македония, Сърбия и Черна гора честват светията на 6 май. В България тази дата е официален държавен празник. 

Водещи

Най-четени