НИМ получава 702 археологически ценности 09.07 | 11:24

Бронзовите статуетки, монети, гривни и пръстени са заловени при опит за контрабанда

От Олга Андреева

Общо 702 бронзови статуетки, пръстени, гривни, фибули, коланни токи от римската и средновековната епоха и монети ще получи Националният исторически музей.

Археологическите ценности са заловени още през 2001 и 2002 г. на граничния пункт "Шпиелфийлд”. Тогава австрийски митничари залавят български граждани с незаконно пренасяни антични археологически ценности.

Благодарение на отличната съвместна работа на австрийските и българските правоохранителни органи, ценностите са върнати в България, а с прокурорско постановление от 29.06.2012 г. те се отнемат в полза на държавата и се присъждат на НИМ, съобщиха от културната институция.

Върнатите ценности са общо 702 - 249 от тях са бронзови статуетки, пръстени, гривни, фибули, коланни токи от римската и средновековната епоха. Монетите са основно римски републикански и императорски.

"Благодарен съм и на австрийските и особено на българските правоохранителни институции. Те се сражаваха с беззаветна отдаденост за каузата на българското културно-историческо наследство", заяви директорът на НИМ Божидар Димитров.

И допълни: "Дано колегите им вземат пример от ангажираните в случая полицаи, следователи, прокурори и съдии. Защото не винаги е така.”

Водещи

Най-четени