НИМ с нова постоянна изложба 31.05 | 11:54

Колекцията-дарение „Родът Станчови“ вече със собствена изложбена зала в музея

От Олга Андреева

Голямо дарение става най-новата постоянна експозиция в Националния исторически музей (НИМ).

Дарението е извършвано на части, но сега вече е напълно окомплектовано и е представено самостоятелно в отделна зала, като се превръща в съставна част на постоянната експозиция на музея заради високата му историческа и художествена стойност.

Колекцията "Родът Станчови” е най-значимото дарение за периода на новата българска история, което музеят получава, посочват от институцията. Тя се състои от 290 експоната, предадени през 2007 г. от Иван Станчов, посланик на Република България във Великобритания (1991-1994) и министър на външните работи (1994-1995).

Част от материалите са включени в постоянната експозиция на НИМ. Най-представителните от останалите материали са показани в настоящата изложба, която ни запознава с живота и дейността на няколко поколения дипломати, държавници и общественици от рода Станчови, работили повече от един век за благото на България.

Дарението се обогатява в продължение на няколко години. През това време то е показвано в Националния исторически музей, във Варна, Шумен, Пазарджик, Разград и др.

След пълното му комплектуване, разнообразните материали, които съдържа, са описани, реставрирани и приведени в най-добър вид за дълготрайно експониране.

Съгласно с международните изисквания за осигуряване на най-подходящ микроклимат за съхранение на музейните материали, дарението е разпределено в няколко типологично формирани сбирки от оригинални експонати: "Документи”, "Снимки”, "Градско облекло и униформи”, "Произведения на изобразителното изкуство”, "Наградни отличия”, "Предмети на бита” и "Книги”.

Сред тях се открояват иконата "Св. Богородица Троеручица” от Берат (Албания) от ХVІ в.; живописните портрети; дипломатическата униформа и наградните отличия на Димитър Станчов.

Предоставени са за експониране и сватбените подаръци на Анна и Димитър Станчови – брошка и часовник, които, заедно със сервиза, са дарени на младото семейство от княз Фердинанд І.

Водещи

Най-четени