На 6 септември ще почитаме паметта на мъчениците от Чипровските въстания 22.01 | 17:50

Канонизират се само православните

От Филипа Тодева

В Чипровската света обител "Св. Йоан Рилски” се проведе първото редовно заседание на комисията определена от Епархийския съвет на Видинска света митрополия, която да се занимава с подготвянето на доклад и всичко необходимо пред Светия Синод на Българската православна църква за процедура за канонизация на мъчениците от Чипровското въстание от 1688 г. Това съобщи Агенция "Фокус".

Заседанието бе открито тържествено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Предложено е да бъдат канонизирани всички участвали във въстанията преди и след 1688 г., правени на територията на Чипровци и околностите и всички потушавани по-най жесток начин. Град Чипровци и много съседни села са били опожарявани, разрушавани, а християните по жесток начин избивани. Комисията прие и наименование за процедура по прослава на загиналите – Мъченици от Чипровските въстания.

Поради участието и на християни-католици във въстанията, ще бъдат предложени за канонизация само православните християни, участвали в Чипровските въстания и дали живота си за вярата и своя народ.

Поради поставен въпрос от Банатските българи за канонизация и на християните-католици, бе взето решение да се напише писмо от името на комисията, с което да се информират, че БПЦ няма право да канонизира християни-католици, а това има право Католическата Църква и те трябва да се обърнат към нея.

Водещи

Най-четени