На Перперикон разкриха най-ранната епископска катедрала от 5-ти век 11.08 | 13:02

Досега са разкрити останки от три базилики и средновековен замък в скалния град

От iNews.bg

Епископска катедрала от раннохристиянската епоха на Перперикон разкри екипът на проф. Николай Овчаров. Трикорабната базилика е най-голямата в Родопите и една от най-големите в страната, датира към втората половина на 5-ти век и се намира в южната част на Перперикон. Тя е с дължина 25 метра - с 1 метър по-дълга от старата митрополия в Несебър, и с ширина 15 метра, предаде Дарик

Разкритието за пореден път доказва тезата, че Перперикон през 4-5 век е бил епископски център. До този момент има разкрити още две базилики – тази в източната част на скалния град и тази под стената на средновековния замък.

"Основната сграда е била с прекрасна колонада на два етажа, с галерия на втория етаж. Зидовете са дебели повече от метър, изградени с квадрови каменни блокове. Подовете са покрити с каменни плочи, частично и с тухлени подове”, разказа проф. Овчаров.

По думите му на запад най-вериоятно ще има и втори притвор. Развива се и двор, характерен за ранно християнските църкви, с което общата дължина на базиликата ще надхвърли 40 метра.

Ранната базилика функционира в този си вид до 7-ми век. Два века по-късно е прекроена като средновековен храм, като е редуцирана нейната дължина и тя става еднокорабна. По-късно – през 12-ти век, търпи още едно намаляване, като дължината й става около 13 метра.

През 14-ти век сградата е изоставена и на мястото и се развива един акропол с 25 гробници, чието проучване тепърва предстои, каза още проф. Овчаров.

Водещи

Най-четени