Над 100 заглавия на филмовия фестивал "Златен ритон" 02.12 | 13:08

Програмата на юбилейното издание включва редица интригуващи ленти

От Гергана Златкова

Над 100 филма участват в 20-ото, юбилейно издание на Фестивала на българското документално и анимационно кино "Златенритон", 54 заглавия се състезават за престижното отличие, съобщават организаторите. 

Филмите са финансирани от Националния филмов център (НФЦ), от частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори. 

Фестивалът ще се състои от 16 до 22 декември в Пловдив, информира БТА.

Организатори са Министерството на културата, НФЦ и община Пловдив.

В конкурсната програма са 41 документални и 13 анимационни продукции, а в информационната - 28 филма.

Предвидени са и три ретроспективи - два филма в памет на Рангел Вълчанов, осем анимационни заглавия в памет на Пенчо Богданов и 13 продукции, носители на голямата награда "Златен ритон" от първото издание на фестивала през 1975 г. до сега.

Темите, вдъхновили авторите тази година, са социални и провокативни, отбелязват организаторите.

Сред героите на филмите са загиналият при англо-американските бомбардировки над София летец Димитър Списаревски и разстреляният поет Никола Вапцаров. 

Животът на ромската общност у нас, борбата за оцеляване на българите в условията на резки преходи от монархия през комунизъм до демокрация, трафикът на жени и кое превръща България в една от малкото страни в ЕС, които са донори на деца за осиновяване в чужбина, са само част от темите.

На откриването ще бъдат показани анимационният филм "Веселякът" на Анри Кулев (1987) и документалният "Броени дни" на Георги Стоев - Джеки (1977) - носители на "Златен ритон". Прожекциите - с безплатен вход - са в кино "Лъки синема", галерия "Тракарт" и клуб "Петното". 

Победителите в конкурсната програма ще бъдат определени от петчленно жури. Съставът му ще бъде представен на 10 декември на специално събитие в София.

Водещи

Най-четени