Над 60 състава се представят на "Кукерландия" 27.02 | 22:13

Състезават се кукерски ансамбли от страната и чужбина

От iNews.bg

Повече от 60 кукерски групи от цялата страна участват в тазгодишното издание на международния маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол. Фестивалът е в събота и неделя и в него са се събрали кукерски групи от всички краища на страната, съобщи БНР.

Масйсторството на фолклорните трупи се оценява от седемчленно жури с председател проф. Георг Краев. "Няма смисъл да се запазва нещо, което е било. Ценността на тези игри е в това, че всяко поколение дава своя живот на онова, което е традицията. И в този смисъл автентичното е една измишльотина, защото онова, което виждаме в момента, си е баш автентично".

Според кмета на Ямбол Георги Славов кулминацията на фестивала е в дефилето на групите в събота и неделя. "Групите са много разнолики. Фактът, че тази година има 16 нови групи, които никога досега не са били гости на маскарадния фестивал в Ямбол, говори, че сме провокирали много сериозен интерес", посочи кметът.

Съорганизатор на фестивала вече 17-та година е община Тунджа. Георгиев е убеден, че най- ценното в него е автентичността и провокацията към младото поколение. "Все повече наши села се включват в тези игри. От старите шкафове на баби и дядовци се вадят автентични маски, ремонтират се без да се осъвременяват, защото всяко осъвременяване означава бягство от традицията", коментира той.

Наградният фонд на фестивала е 10 000 лв., като освен на групи, се присъждат и индивидуални награди.

Водещи

Най-четени