Най-красивите ни съкровища в най-красивите зали на Лувъра 17.10 | 18:09

Тракийското злато гостува на Париж

От Филипа Тодева

Късметът на представянето на българските съкровища в Лувъра е, че всички, които влизат в Световния музей, ще могат да видят уникалното наследство на България, тъй като експозицията ще е на най-централното място, в прочутата Кралска зала на седемте камини.

Това заяви Анри Лоарет, президент на Лувъра на среща с министъра на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение във Франция.

Световният Музей ще покаже през пролетта на 2014 г. една необикновена изложба на тракийското ни злато и това се случва благодарение на 5-годишно Споразумение на България с Лувъра.

Специален българо-френски научен комитет ще подготви в детайли първото в историята на страната ни представяне на България в Лувъра. След 8 седмици у нас пристига Жан-Люк Мартинез, Директор на департамента за антично изкуство на Лувъра, за да види на място в София и в музеите ни в страната десетките артефакти, които ще бъдат включени в изложбата.

Един от акцентите може да бъде наследството на Севт III. Необикновеното на българската изложба е, че съкровищата ще бъдат експонирани по начин, който да показва, че Тракия е била земя на изключително ценен обмен между цивилизациите, обясни пред министър Рашидов Анри Лоарет.

Неговият екип ще намери във фондовете на Лувъра всички творби, които изобразяват наследството на траките и платната ще бъдат показани успоредно с голямата българска изложба. Предстои изработването на оригинален каталог на представянето на България, предназначен за френската публика.

Лоарет потвърди желанието на Лувъра да покаже своя колекция в България също през пролетта на 2014 г., точно в месеците, когато България гостува в Световния музей.

Вежди Рашидов и президентът на Лувъра договориха през 2015 г. България да покаже в Кралските зали на Световния музей най-ценните си експонати от византийското изкуство, а през 2016 – оригинални образци на ислямски ръкописи от фонда на Народната библиотека в София.

Водещи

Най-четени