Най-скъпата картина на Пикасо ще бъде показана във Великобритания 07.03 | 13:28

Досега шедьовърът е бил излаган само веднъж - през 1961 г.

От Олга Андреева

Най-скъпо продадената на търг картина на Пабло Пикасо, "Гола жена, бюст и зелени листа", от днес ще бъде изложена в галерия "Tate" в Лондон, предаде Ройтерс.

Творбата от 1932 г. бе продадена за 106,5 млн. долара в аукционна къща Christie's, Ню Йорк през май миналата година. Тя е временно преотстъпена на галерията в Англия от частен колекционер. Картината ще бъде изложена в нова стая, кръстена на името на художника.

"Гола жена, бюст и зелени листа" е една от поредицата картини, на които Пикасо е рисувал своята муза Мари-Терез в началото на 1932 г. Те са смятани за едни от най-големите му шедьоври.

Според директора на галерия "Tate”, Никълъс Серота, Пикасо рисува картини и прави скулптури, изобразяващи тялото на Мари-Терез, само през периода 1931 - 1932 г.

Преди картината да бъде продадена на търга през май 2010 г., тя е била съхранявана в частната колекция на Сидни и Франсис Броуди в Лос Анджелис в продължение на близо шест десетилетия.

Те стават нейни притежатели през 1951 г., когато я купуват от галерията за модерно изкуство "Paul Rosenberg & Co.", която пък я получава от художника през 1936 г. През тези години картината е показвана само веднъж, през 1961 г., на 80-тата годишнина на Пабло Пикасо.

Водещи

Най-четени