Най-ценните ни съкровища отиват по Черноморието 23.05 | 14:43

Във Варна е Панагюрското съкровище, в Бургас - Вълчитрънското и Рогозенското

От Олга Андреева

Тази вечер, 23 май, във Варна ще бъде открита изложба с оригиналното Панагюрско златно съкровище. Докато варнеци разглеждат находките от царски гроб, открити преди няколко години край с. Златиница, златна диадема и огърлица, бургазлии също няма да останат по-назад.

За три месеца в Бургас ще бъдат изложени Вълчитрънското златно съкровище и Рогозенското сребърно съкровище, съобщиха от общината в морския град.

За пристигането и престоя на ценните експонати ще бъдат взети изключително строги мерки за сигурност и няколкостепенна система за охрана.

Общата златна и сребърна експозиция ще бъде официално открита на 31 май от 20.00 часа пред Културен център "Морско казино" със зрелищен етно концерт "Пендара" и спектакъл с артистична възстановка, пресъздаващи ритуалите и бита на древните траки.

Експозицията "Най-голямото съкровище на траките" включва две от най-значимите изящни находки. Вълчитрънското златно съкровище, което се състои от 13 скъпоценни съда с общо тегло 12,425 кг., е най-масивното златно съкровище, откривано досега у нас.

Рогозенското сребърно съкровище пък е най-мащабното богатство, завещано ни от траките, със своите 165 сребърни съда с тегло 20 кг.

В Бургас ще видят цялото изящество на златото от плевенското село Вълчитрън и подбрана колекция на съкровището от Рогозен, състояща се от най-фино изработените 28 фиали и канички.

Същинско пренасяне във времето на траките очаква всички жители и туристи в морския град, които посетят безценната експозиция това лято. За да я разгледат, те трябва да влязат в древна тракийска гробница. Дори не в една, а в цели четири - това са гробниците в Поморие и селата Свещари, Старосел и Мезек.

Тракийски богини, свързани с погребалния култ и символизиращи непрекъснатостта на живота и неговото възраждане, дорийски колони, триъгълни фонтрони над вратите и каменни квадри, са само част от впечаляващите мотиви, взаимствани от стените на древните тракийски гробнци.

Водещи

Най-четени